A cég működésének korszerűsítéséhez, esetleg egy új termékötlet megvalósításához felmerülhet az igény egy egyedi szoftvermegoldásra. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a cég profiljához és üzleti terveihez a cégen belüli vagy azon kívüli fejlesztés a célravezetőbb. A megfelelő szoftverfejlesztő csapat felvétele, képzése és megtartása közel sem egyszerű feladat. Megfontolandó opció lehet a szoftverfejlesztési outsourcing, azaz a fejlesztés kiszervezése.

Mielőtt bármilyen formában bővítené megbízható csapatát, adunk néhány támpontot a döntéshez. Ahelyett, hogy egy újabb cikket állítanánk össze az outsoursing általános előnyeiről és hátrányiról (némi kereséssel számos hasonló írás elérhető az interneten), inkább összegyűjtöttünk hét tipikus esetet, amikor a kiszervezett szoftverfejlesztés kétségtelenül a legmegtérülőbb befektetés.

1. Automatizálás

Vállalatának működtetéséhez elengedhetetlen néhány időigényes, gyakran monoton folyamat elvégzése, amit akár automatizálni is lehetne, esetleg elveszik az Excel-táblák és nyomtatványok labirintusában. Aligha van olyan szektor, ami ki tudja kerülni az ilyen típusú, idegőrlő és időnyelő feladatokat, de csak hogy néhány példát említsünk, a logisztika, az adatgyűjtés, a gyártási folyamatok irányítása, a telekommunikációs-hálózat tervezése és az e-kereskedelem területén biztosan sokat könnyíthet a cég életén egy értő szoftver. Egy testreszabott szoftvermegoldás ilyenkor értékes időt takaríthat meg alkalmazottainak, akik a technológiai befektetés után több figyelmet fordíthatnak az ügyfelek megtartására, kiszolgálására, szaktudásuk csiszolására. A munkaerőt a monoton folyamatoktól mentesítő program megalkotásához viszont egy tapasztalt, megbízható csapatra van szükség. Ennek cégen belüli kialakítása lassú és költséges folyamat. Ehelyett érdemes inkább egy házon kívüli megoldást választani.

2. Piaci rés

A cégének fő profilja ugyan nem a szoftverfejlesztés, de Ön kiszúrta, hogy egy praktikus szoftvermegoldás igazán elkelne az ágazatában, és minden bizonnyal több vállalat is vevő lenne a szakmai rálátással készült szoftvertermékre. A megálmodott program cégének eladásait és bevételét is növelné, így a termék tulajdonjogának megtartásával tovább növekedhet, bővülhet. Egyetlen projekt kedvéért viszont egy teljes fejlesztői részleg kialakítása fölöslegesen kockázatos lépés. Emellett mire a megfelelően képzett szoftverfejlesztő csapat toborzásával végez, könnyen lehet, hogy a versenytársai is felfedezik azt a bizonyos piaci rést, és egy hatékonyabb fejlesztési konstrukcióval megelőzik Önt. Mindez egy gyors és megbízható outsourcing partner megbízásával kiküszöbölhető.

3. ​Igényteremtés egy platformra vagy shell-alkalmazásra

Termékfejlesztő cégként egyedi alkalmazások vagy bővítmények létrehozására alkalmas platformot vagy shell-applikációt kínál ügyfeleinek. Fejlesztőinek figyelmét szeretné saját termékén tartani, miközben partnerkapcsolatot épít ki olyan tanácsadói cégekkel és független szoftverszállítókkal, akik új megoldásokkal bővíthetik ügyfélkörét.

4. Új piac

Cége szoftvertermékek vagy kiegészítő megoldások (például szenzorok, egyéb hardvereszközök) forgalmazásával foglalkozik. Székhelyén stabil és megbízható csapattal rendelkezik, aki a terméktámogatással, eladással, működéssel kapcsolatos minden feladatot ellát. A terméke megérett a távolabb eső piacokra is, de ehhez egyelőre nem szeretne külföldön irodát nyitni, új csapatot felvenni. Amíg a jól bevált, otthoni csapat zavartalanul folytatja működését, addig egy megbízható, szakmában jártas cég képviselheti Önt a kiválasztott piacon.

5. Egy szoftverötlet gyors kipróbálása

Van egy új szoftverötlete, és ezt jó lenne gyorsan, akár több lépésben kipróbálni. Előfordulhat, hogy cégen belül van is egy stabil fejlesztőcsapat, de ők már így is leterheltek. Új, állandó pozíciók teremtésére pedig még nincs kapacitás, illetve ez fölösleges kockázatot jelent, hiszen a projektet egyelőre csak próbaverzió szintjén szeretné megvalósítani. A kiszervezett szoftverfejlesztés megkímélheti a saját fejlesztőit a teljes túlterheléstől és a végeláthatatlan túlóráktól, az ötlete mégis megvalósul – a kecske is, káposzta is tipikus esete. Külön plusz, hogy a többféle projektben jártas outsourcing cég könnyebben ad hasznos tanácsokat, mint az esetlegesen másra specializálódott házon belüli fejlesztőcsapat, így a termék sikere és a fejlesztés biztonsága sokkal inkább garantált. A termékből származó bevétel pedig későbbiekben akár bővülésre is teret adhat.

6. ​Kliens-szerver termék SaaS verziója

Van egy olyan kliens-szerver terméke, amelyet saját csapata felügyel és támogat. Szeretné megalkotni ennek a terméknek az SaaS verzióját is úgy, hogy az eredeti szoftvert saját csapata továbbra is zavartalanul értékesíteni és menedzselni tudja. Az viszont időbe telik, hogy az új verzió is elkészüljön és profitot termeljen, költséghatékonyság és stabilitás szempontjából járhatóbb út a kiszervezett fejlesztés, mint a házon belüli csapat leterhelése vagy bővítése. Fontos kritérium ilyenkor, hogy az outsourcing cég folyamatosan adja át az információt a fejlesztésről, hiszen így a cég alkalmazottai azonnal át tudják venni a terméktámogatást és értékesítést, amint a szoftververzió piackész állapotba kerül.

7. Asztali termék webes verziója

Az előző szituációhoz hasonlóan már van egy sikeres terméke, amely megérett egy új verzióra, lehet ez például egy asztali termék esetében a webes verzió. Az outsourcingnak köszönhetően zavartalanul karbantarthatja és értékesítheti az eredeti terméket, amíg az új verzió készül. A fejlesztés során természetesen minden információhoz hozzájutnak cégének szakemberei is, így készen fognak állni arra, hogy átvegyék az új szoftver gondozását és árusítását, amikor a fejlesztés befejeződik.

Amint az a hét szituációkból jól látszik, sokféle szervezet profitálhat a szoftverfejlesztés kiszervezéséből, mérettől és szektortól függetlenül. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki számára ez a megfelelő megoldás. Csupán az outsourcing kedvéért kiszervezést kezdeményezni nem előnyös sem vállalatának sem a helyi munkaerőnek. Viszont az alaposan átgondolt kiszervezés olyannyira jövedelmező lehet, hogy stabil növekedése során akár további új pozíciókat teremthet a helyi közösség számára. Így a bölcs döntés az Ön céljain, helyzetén és üzleti tervén múlik.

Ha az outsourcing mellett dönt, akkor nem kell mást tennie, minthogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a vállalati és a helyi gazdasági helyzet között, és kiválasztja a megbízható fejlesztőcsapatot. Ha további tippekre van szüksége az outsourcinggal kapcsolatban, látogasson vissza blogunkra a későbbiekben is. Addig is, az infógrafikánk hozzásegítheti helyzete átgondolásához és a helyes döntéshez.

Ábránk segít eldönteni, hogy Önnek az outsourcing-e a jó döntés.

Ossza meg ezt a cikket!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Írja meg nekünk fejlődési és fejlesztési céljait! Mi pedig egy találkozó keretében megbeszéljük Önnel, hogy hogyan érheti el ezeket.
Kapcsolat