Világszerte számos vállalkozást kihívás elé állít az új típusú koronavírus és az emberek biztonsága érdekében meghozott rendelkezések. Mi azon szerencsés vállalatok közé tartozunk, amelyek zökkenőmentesen tudtak reagálni a változásokra, már március közepén otthoni munkavégzésre álltak át irodáink a világ különböző pontjain. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem követel alkalmazkodást, új megoldásokat kollégáinktól a megváltozott helyzet.

Néhány munkatársunkat kérdeztük arról, hogy milyenek a tapasztalataik a home office-szal kapcsolatban, és hogyan birkóznak meg az újfajta nehézségekkel.

Korábban a közép-kelet-európai régióban üzletfejlesztésért felelős munkatársunk és a QA (minőségbiztosítási) menedzserünk válaszolt kérdéseinkre. Most a szoftverfejlesztő csapatunk három tagja – Manoj, szenior QA mérnök, Raghul, szoftverfejlesztő mérnök és Yakesh, műszaki vezető – osztja meg velünk gondolatait.

Mesélnétek egy kicsit a munkátokról, a napi feladataitokról?

Manoj: Én tesztelem az általunk fejlesztett alkalmazásokat, és visszaigazolom, hogy melyik feladatokat végezte el a fejlesztő csapat, melyik bugokat sikerült korrigálni, és ez alapján frissítem a feladatok státuszát.

Raghul: Szoftverfejlesztő mérnökként most .NET-keretrendszer használatával fejlesztek WEB API-okat és tárolt eljárásokat hozok létre SWL szerveren.

Yakesh: A feladataim és felelősségeim közé tartozik a szoftver programok fejlesztéséhez szükséges kutatás, a tervezés, az implementáció és a programok kezelése. Meghatározom, hogy a már meglévő programokban milyen változtatásokra van szükség, és ezeket le is fejlesztem. Hatékony kódokat írok és implementálok. Általában a következő átadáshoz kapcsolódó feladatokat kapom meg, ezek főleg új funkciók (feature-ök) fejlesztéséből és a bugok, hibák javításából állnak. Emellett pedig ottvannak az ügyfelek sürgős kérései is.

Számos vállalkozáshoz hasonlóan cégünk otthoni munkavégzésre állt át a munkavállalók biztonsága érdekében. Milyen előkészületekre volt szükség, hogy a munkátok otthonról is elvégezhető legyen?

Manoj: Igazából nekem főleg gyors internetkapcsolatra van szükségem, mert az általam használt eszközök online vagy VPN-en elérhetők. Otthon már korábban is jó volt az internetkapcsolat. Ha a szolgáltatás mégis akadozna, akkor majd a telefonomat hotspotként használva kapcsolódok az internethez. Ez a vésztervem.

Raghul: Az otthoni munkavégzéshez csak egy laptopra és a telepítendő szoftverek listájára volt szükségem. Minden, a home office-hoz szükséges eszköz már korábban is a rendelkezésünkre állt.

Yakesh: Szoftverfejlesztőként a megfelelő szoftvereszközökre és természetesen jó internetkapcsolatra van szükségünk. A környékemen előfordulhat, hogy lesz néhányszor áramkimaradás, ami befolyásolja az internetkapcsolatot is. Ebben az esetben a telefonomon keresztül tudok majd kapcsolódni a hálózathoz.

A munkám természetéből adódóan csendes munkakörnyezetre is szükségem van. A bugmentes programok fejlesztése sok koncentrációt igényel, így el kell kerülnöm, hogy bármi is megzavarjon, elvonja a figyelmem.

Hogy éreztek az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban? Mik az új kihívások és hogyan próbáltok megbirkózni velük?

Manoj: Számomra a legnagyobb kihívást a környezet jelenti. Normális esetben az irodában dolgozunk, ahol könnyebben tisztázhatunk egy-két kérdéses pontot a kollégákkal, egyszerűbben kapunk választ a kérdéseinkre.

Raghul: A céghez nemrég csatlakozott dolgozóként ezzel teljes mértékben egyetértek. Csak pár hónapja vagyok a cégnél. Így az én esetemben elég korainak tűnik az otthoni munka. De kétségtelenül ez az, amit a jelenlegi helyzet megkíván.

Nyilván szívesebben tanulnék a tapasztalt kollégáktól személyesen, mint online. Az irodában a kérdéseimre, problémáimra perceken belül kapok választ, mindent rögtön meg tudunk beszélni. Itthon ez több időbe telik. Mielőtt egy kicsit jobban megismerhettem volna a kollégáimat, feletteseimet, át kellett váltani otthoni munkavégzésre. De összességében úgy gondolom, hogy a kommunikációval nincs semmi probléma. Az információátadás zökkenőmentes.

Az otthoni munkavégzésnek pozitív hozadékai is vannak. A világ legkényelmesebb helyéről dolgozhatok. És ez a fajta munkavégzés sok szabadságot is ad. Nincsenek például megkötések az öltözködéssel kapcsolatban, nem kell ragaszkodni a formálisabb ruhadarabokhoz. Nem kell ingázni, ezzel időt takarítunk meg. A Chennaihoz hasonló városokban nem kevés időbe telik eljutni az irodába. Most ezt az időt munkával is tölthetjük.
Az irodában munkaidőben be kell fejezni a feladatainkat, de itthon a saját ütememben haladhatok, akár több időt is eltölthetek a napi munkahelyi tennivalókkal.

Yakesh: Véleményem szerint az otthoni munkavégzésnek pozitív és negatív oldala is van. Számomra egy kicsit nehéz itthonról dolgozni, az első alkalommal otthonról dolgozók tipikus problémáival küzdök. Itt főleg azokra a kísértésekre gondolok, amik otthon körülveszik az embert. Eleinte küzdöttem az elterelődő figyelemmel, így végül munkaidőre inkább bezárkóztam egy külön szobába. Emellett a munkahelyi környezet feltölt energiával, gyorsítja a munkát. Ez itthon nincs meg.

Persze azért vannak előnyei is a home office-nak. Sok időt nyerünk azzal, hogy nem kell utazni. Az időbeosztásunk pedig rugalmasabb, mint az irodában.

Az otthoni munkavégzésen kívül van valami változás a munkátokban a koronavírus-járvány miatt?

Manoj: Nem, a munkám semmilyen más módon nem változott.

Raghul: Az enyém sem. De elképzelhetőnek tartom, hogy az új megoldásokat igénylő kihívások miatt az ügyfelek vagy a projektek száma növekedni fog.

Yakesh: Annak ellenére, hogy otthonról dolgozunk, az ügyfelekkel folyamatosan tarjuk a kapcsolatot. Így nem látok más változást, mint azt, hogy az otthonom lett az irodám.

Mit tanácsolnátok azoknak, akik hasonló helyzetbe vannak, mint ti?

Yakesh: Javasolnék néhány tippet azoknak, akik szintén otthonról dolgoznak.

Törekedj arra, hogy tartsd a munkaidőt! Csinálj magadnak időbeosztást, és tartsd magad hozzá! Ütemezz be szüneteket is! És legyen a munkára elkerített tered!

Ha ezt meg tudod tenni, akkor legalább napi egyszer menj ki a lakásból! Muszáj mozogni egy kicsit, hogy megőrizd az egészséged. A friss levegő és a természetes fény is jó hatással lesz rád. Otthon is mozogj valamit, hogy csökkentsd a stresszt!

Ossza meg ezt a cikket!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Írja meg nekünk fejlődési és fejlesztési céljait! Mi pedig megbeszéljük Önnel, hogy hogyan érheti el ezeket.
Kapcsolat